Relatiegeschenken branche gegroeid naar meer dan 2000 bedrijven

Leveranciers van relatiegeschenken doen het goed

Pennen met de bedrijfsnaam, sleutelhangers met het logo of bedrukte aanstekers. Ondernemingen die bestaande en nieuwe klanten een aardige attentie willen geven, weten de weg naar leveranciers van relatiegeschenken steeds beter te vinden. Volgens brancheorganisatie Platform Promotionele Producten (PPP) groeit de omzet in deze sector met twaalf tot vijftien procent per jaar. Leveranciers van relatiegeschenken zetten samen jaarlijks ongeveer anderhalf miljard euro om. In Nederland zijn ongeveer tweeduizend ondernemingen actief in de wereld van de relatiegeschenken.

 

Geschenken onderstrepen de relatie
Bedrijven en instellingen weten de waarde van relatiegeschenken steeds beter in te schatten. Belangrijk is in de meeste gevallen dat het een aardigheidje blijft, want overdaad schaadt. Maar een gepast geschenk, zoals een bedrukte aansteker, kan de relatie met klanten, leveranciers en andere connecties onderstrepen en verstevigen. Mits op de juiste wijze gebruikt vormen ze een waardevolle aanvulling op andere marketinginstrumenten.

 

Branche verenigt zich
Producenten en leveranciers van relatiegeschenken, ook wel aangeduid als promotionele producten en diensten, hebben sinds 2002 de krachten gebundeld in het PPP, het Platform Promotional Products. Inmiddels telt deze organisatie ruim driehonderd leden.

 

Gedragscode voor de leden
Voor de leden heeft de branchevereniging een gedragscode opgesteld, door de PPP aangeduid als ‘Code of Conduct’. Hierin staat onder andere dat producten uit het Verre Oosten nauwgezet worden gecontroleerd op kwaliteit en afkomst. Ook hebben de leden van de PPP afgesproken dat zij geen zaken doen met producenten die zich schuldig maken aan kinderarbeid.

 

Soorten en maten
Relatiegeschenken zijn er in tal van soorten en maten. De branche kent groefweg drie (prijs)categorieën. Meest belend zijn de weggevertjes, zoals bedrukte aanstekers en pennen. Ze zijn weliswaar goedkoop, maar ze worden alom gewaardeerd. Belangrijkste functie van deze relatiegeschenken is het onder de aandacht brengen van de naam van het bedrijf of de instelling bij een breed publiek.

 

Persoonlijke cadeaus
Meer persoonlijk zijn de standaardgeschenken die worden weggegeven bij 'geschenkmomenten’. Denk hierbij aan een cadeaubon of een kistje wijn. Luxe geschenken zijn cadeaus met een kleine oplage en een hoge waarde, zoals een geheel verzorgd weekend in een kuuroord, een vaartocht of een wijnproeverij.

 

Belangrijkste doelen van relatiegeschenken
Uit onderzoek van de Britse universiteit van Lincoln blijkt dat met een score van 26 procent reclame of promotie van het bedrijf voor ondernemingen de belangrijkste reden is om een relatiegeschenk weg te geven. Goodwill opbouwen en loyaliteit creëren staan respectievelijk op de tweede en derde plaats. Ook worden geschenken gebruikt om een relatie te bedanken voor de succesvolle samenwerking, klanten te behouden of nieuwe klanten binnen te halen. Opvallend is dat in ruim eenderde van de gevallen relatiegeschenken terecht komen bij bestaande klanten. Ook eigen personeel krijgt regelmatig een presentje van het bedrijf.

 

Bedrukte aanstekers
Bent u op zoek naar een relatiegeschenk waar u vele kanten mee op kunt, dan is een bedrukte aansteker een aanrader. Op www.aanstekers.nl vindt u een ruime keuze en een veelzijdig aanbod. tegelijk wordt daarmee de verandering in de markt van de relatiegeschenken zichtbaar. Internet heeft namelijk de communicatie sneller en gemakkelijker gemaakt. Op een website ziet u tal van voorbeelden en kunt u direct een keuze maken.

 

Naamsbekendheid vergroten
Bedrukte aanstekers. Daar kunt u alle kanten mee op. Zoekt u een weggever om de naamsbekendheid van uw bedrijf te vergroten dan is een aansteker een prima middel. Immers, aanstekers zijn handig om altijd bij de hand te houden. En niet alleen om een sigaar of sigaret aan te steken.

 

Persoonlijk cadeau
Zoekt u een meer persoonlijk cadeau? Ook dan is een bedrukte aansteker een toepasselijk geschenk. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een luxe uitvoering die op gepaste wijze is bedrukt. Uw relaties zullen het ongetwijfeld waarderen.

 

Informatie, vragen, bestellen
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van bedrukte aanstekers die u vindt op aanstekers.nl? Hebt u advies nodig om een juiste keuze te kunnen maken? Aarzel niet en stuur ons een bericht. Wij helpen u graag verder.